Forsker Grand Prix

Forsker Grand Prix er endelig tilbake! I år blir det show i Bergen, Bodø, Kristiansand, Oslo, Stavanger og Tromsø. Den nasjonale finalen finner sted i Oslo 28. september. Gled deg til forskningsformidling av ypperste klasse.

Ung mann med kort, rødt hår og skjegg holder en pokal mens folk bak ham klapper. Det drysse konfetti ned fra taketer
Vinner 2019: Daniel Vethe, Institutt for psykisk helse, NTNU. Foto: Mari Løvås

Hva er Forsker Grand Prix?

Tolv forskere står på scenen og har bare fire minutter til å overbevise publikum og dommerpanelet om at de er den verdige vinneren. Forsker Grand Prix er gøyal og lett forståelig forskningsformidling i konkurranseform. Konseptet kan være utfordrende for den som ikke er vant til å stå på scenen. Men opplevelsen skal være like god - og læringskurven like bratt for forsker som for publikum.

Forskningsdagene hentet Forsker Grand Prix-konseptet til Norge i 2010, og forskningsmiljøene i Bergen, Trondheim og Stavanger var med fra starten. Siden har både Oslo, Tromsø og forskningsmiljøene i Agder og Telemark deltatt.

Deltakerne er godt i gang i arbeidet med doktorgraden sin, men har ennå ikke disputert. De er plukket ut flere måneder i forveien og har fått profesjonell hjelp både med presentasjon, sceneopptreden og stemmebruk. De har også fått inspirerende veiledning fra gode forskningsformidlere.

Hver deltaker forbereder to presentasjoner på fire minutters lengde av sitt eget forskningsprosjekt. I tur og orden skal de på scenen med sine tilmålte fire minutter. Når tiden er ute, gir publikum i salen sine poeng fra 1 til 6.

Så slippes dommerpanelet til. Deltakeren får direkte, men konstruktiv tilbakemelding fra et dommerpanel bestående av en representant fra henholdsvis akademia, scenekunst og media. Etter å ha gitt hver sin begrunnelse gir de også poeng fra 1 til 6.

Etter at alle sammen har holdt sine fireminutters presentasjoner, er det pause før resultatene fra første omgang avsløres. Kun tre deltakere får gå videre til finaleomgangen, og nå får de nye fire minutter på å fortelle utdypende om forskningen sin, før en lokal vinner kåres til slutt.

De to beste fra hvert show går videre til den nasjonale finalen.

Ikke bare et show

Hva er så vitsen med dette? Publikum i salen får en annerledes og morsom opplevelse, lærer noe nytt og får nær kontakt med de unge forskerne. De blir bevisstgjort på hvor vanskelig det kan være å formulere seg kort og lettfattelig for en som har forsket på ett enkelt emne i fire år - og hvor utrolig engasjerende det kan være når de får det til!

Vinneren blir premiert - førsteprisen i den nasjonale finalen er 20 000 kr, og instituttet han eller hun er ansatt ved får heder og ære, de med. Men det aller viktigste er kanskje at alle deltakerne får inspirerende coaching i presentasjonsteknikk og historiefortelling, som vil være nyttig for dem videre i karrièren.

Frem til 2020 ble Forsker Grand Prix sendt på NRK Kunnskapskanalen. For å se show tilbake til 2011, gå inn på NRK Kunnskapskanalen.

Forsker Grand Prix har vært arrangert i Norge siden 2010. Først ut var Bergen, etterfulgt av Stavanger og Trondheim.

I 2011 var Oslo og Tromsø med og det ble arrangert en nasjonal finale for første gang.

Sted for den nasjonale finalen og vinnere har vært:

  • Bergen 2011: Audun Hetland, Institutt for psykologi, UiT
  • Tromsø 2012:  Kajsa Møllersen - Institutt for matematikk og statistikk, UiT
  • Oslo 2013: Silja T. Griffiths, Klinisk institutt 1, UiB
  • Oslo 2014: Arne Skulberg, Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, NTNU
  • Trondheim 2015: Cecilie G. Gjerde, Institutt for klinisk odontologi, UiB
  • Bergen 2016: Sofie Snipstad, Institutt for fysikk, NTNU
  • Trondheim 2017: Torbjørn Øygard Skodvin, Universitetssykehuset Nord-Norge, UiT Norges arkiske universitet
  • Tromsø 2018: Ben David Normann, Institutt for matematikk og fysikk, UiS
  • Stavanger 2019: Daniel Vethe, Institutt for psykisk helse, NTNU
  • Trondheim 2020: Tora Söderström Gaden,  NORCE og Griegakademiets senter for musikkterapiforskning (GAMUT), Universitetet i Bergen

Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. november 2024, kl. 07.36 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.