Hvorfor Tang & Tare Speciale?
På Forskningsdagene 2022 var hav tema. Vi ga en kokk og en biolog en skikkelig utfordring: Er det mulig å lage en frossenpizza som kun består av råvarer fra havet? Filmen under ble laget for å skape oppmerksomhet rundt festivalen, og forhåpentligvis kan den også inspirere til å bruke tang, tare og annet fra havet i pizza.
En av fremtidens største utfordringer for oss mennesker er mat. I 2050 kommer vil til å være 10 milliarder mennesker på jorden, og ressursene på land er allerede presset. Skal vi klare å mette alle i fremtiden, må vi tenke nytt rundt hva vi spiser, og kanskje spise ting vi ikke har spist før.
Norske forskere er fremst i verden på havforskning, og sammen med dem ville vi vise noen av mulighetene som ligger gjemt i havet.
Så kan man redde verden med en pizza fra havet?
Ja og nei. Pizzaen alene kan ikke redde verden, men hvis vi klarer å endre matvanene litt, kan det ha mye å si. I dag spiser vi faktisk mer tang enn de fleste er klar over. Blant annet finner du tang som tilsetningsstoff i softis, tannkrem, sjokolademousse og mye mer. Men mulighetene stopper ikke der.
Blant annet kan du tilsette tang i pizzadeigen for en deilig umamismak. Med på kjøpet får du naturlig salting og masse næringsstoffer.
Vi vet også at vi burde spise mindre kjøtt. Hva med å erstatte kjøttdeigen med tunikat, eller sjøpung som det også heter? Tunikat har hundre ganger mindre CO2-utslipp enn vanlig kjøttdeig. Med tanke på at vi nordmenn spiser hele femti millioner frossenpizzaer i året, er en slik liten endring ikke bare en dråpe i havet.
Så hvis vi forsker på hvordan vi kan spise og behandle de råvarene vi allerede har tilgang til, og tilsetter en god dose holdningsendring, kan vi få både klimamessige og helsemessige fordeler. For forskning kan faktisk smake ganske godt!
Hva er Forskningsdagene?
Forskningsdagene er en festival som finner sted over hele Norge. Festivalen har vært arrangert siden 1995, og i år finner den sted 20. september til 1. oktober.
Under festivalen viser forskere frem forskningen sin. Det blir mange forskningstorg, et vell av foredrag, eksperimenter, samtaler, utstillinger og debatter. Du kan prøve ting selv, snakke med forskerne og finne ut av noe eller bare ha det gøy.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. desember 2024, kl. 16.08 CET