Helene Peterson fra Akershus universitetssykehus og Universitetet i Oslo ble kåret som vinner i Forsker Grand Prix 2024. Hun er fødselslege og doktorstipendiat. Hennes forskning handler om morkaka, et livsviktig organ som vi vet forbausende lite om.
Kunne du tenke deg å ta 26 ulike kostholdspiller hver dag fordi du ser i sosiale medier at det er bra for deg? Nå begynner Forskningsdagene med arrangementer over hele landet, hvor folk møte flinke forskere og får råd basert på forskningsbasert kunnskap.
Gjennom Norges største forskningsfestival har befolkningen fått oppleve forskere og forskning på nært hold gjennom tre tiår. Og forskerne har fått oppleve barn og voksnes interesse for, og ikke minst spørsmål om, deres forskning.
I år fyller Forskingsdagane 30 år, og vi markerer jubileet med eit tema som engasjerer alle, nemleg helse. Dette temaet gir mange moglegheiter for institusjonane til å vise fram forskinga si.
Onsdag 20. september går startskuddet for Forskningsdagene, Forskningsrådets nasjonale forskningsfestival. Mange hundre arrangementer landet rundt sørger for at folk møter forskere. Det blir gøy, overraskende, sosialt og lærerikt.
Tusenvis av nordmenn spiller dataspill hver eneste dag. Dette krever mye energi. Kan vi bruke denne energien til å dyrke vår egen avokado miljøvennlig og kortreist her i Norge?
Interessen for å bli med på årets festival og søke om støtte var rekordhøy i år. Totalt kom det inn 125 arrangementsforslag fra både gamle og nye arrangører til de to støtteordningene.
Norge og verden befinner seg i en eskalerende klima- og naturkrise. Vi må endre måten vi produserer, distribuerer og bruker energi på. I tillegg er Europa rammet av en grusom krig, hvor energi blir brukt som våpen. Sikker tilgang til energi har blitt et stort og viktig tema.
Sopp, alger og fett fra svin kan gjøre avfallsrester om til bærekraftige ingredienser i fiskefôr. Eksperter mener at å bruke muggsopp kan gi ti milliarder mennesker nok mat og klær uten å ødelegge miljøet.
En av de største utfordringene i fremtiden blir å skaffe nok sunn mat til verdens befolkning. Med allerede pressede ressurser på land, må vi utnytte havets ressurser til det fulle. På mellom 200 og 1000 meters dyp finnes det store mengder småfisk og andre arter som kan bli en ny kilde til mat.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. november 2024, kl. 10.23 CET