Nå er det klart for Forskningsdagene!

Onsdag 20. september går startskuddet for Forskningsdagene, Forskningsrådets nasjonale forskningsfestival. Mange hundre arrangementer landet rundt sørger for at folk møter forskere. Det blir gøy, overraskende, sosialt og lærerikt.

Forsker sett bakfra med hvit frakk på og rød paraply foran seg med røyk under. Publikum vendt mot fotograf, men ikke i fokus.
Under Forskningsdagene er det flere hundre arrangementer over hele landet. Foto: Forskningsdagene/Bård Gudim

Vil du vite mer om 700 valg som påvirker skoleelevenes energi? Høre et FilosoFisk foredrag om oppdrettslaks? Høre mer om de sultne kreftcellene, eller bli med som klimamyteknuser? Du kan lære mer om Kunstig intelligens – menneskehetens neste store sprang, eller høre om Edvard Munchs maleri Solen og solenergi. Du kan også bestille en forsker til klassen eller bedriften, eller bli med på en rullerende musikkbuss. 

I elleve forskjellige byer er det forskningstorg, der barn i alle aldre kan møte forskere og bli med på eksperimenter og tester. Og på flere av torgene kan du oppleve en stasjon du kan spille mot e-sportlaget 777, som varmer opp et drivhus med sin spillvarme.

Prosjektet Game for Guac har som mål å vekke interesse spesielt blant unge. Årets tema er energi, og vi spør om aktiviteter vi driver med, og maten vi spiser, kan ses i sammenheng og på en mer bærekraftig måte. Omtrent halvparten av nordmenn under 45 år spiller dataspill hver dag, og det krever mye energi. Avokado er en svært lite bærekraftig frukt, men vi nordmenn spiser likevel 15 000 tonn hvert år. Bør vi slutte å spise avokado? Eller slutte å game og bruke skjermer hele dagen? Ikke så realistisk? Eller kan spillvarme brukes til noe fornuftig – som å varme opp drivhus? I drivhus i Norge kan vannforbruket ved avokadodyrking reduseres til en tiendedel, og vi sparer transport. Vårt eksperiment går ut på at e-sportlaget 777 sitter i en installasjon med et drivhus på forskningstorget i Bergen 23. september, og de spiller mot barn og unge flere steder i landet. Spillvarmen fra gamingen brukes til å varme opp drivhuset. Med Game for Guac, vil vi bevisstgjøre publikum, både når det gjelder energibruk, hva vi spiser, og hvordan maten kan dyrkes. Se mer informasjon her Game for Guac - hvordan unngå at spillvarmen går til spille? (forskningsdagene.no)

Hver morgen slår Andreas Wahl av en prat med en forsker, direkte på Forskningsdagenes Instagramkonto. Sett av noen minutter med morgenkaffen og lær noe nytt om hva det forskes på i Norge!

29. gang Forskningsdagene arrangeres

Forskningsrådet leder Forskningsdagene for 29. gang i år. Det er ganske unikt å ha en nasjonal festival av vår størrelse, og som også ønsker alle fagområder velkommen. I de fleste andre land er slike festivaler regionale, eller de handler bare om realfag.

Temaet for årets festival er energi. Forskere skal vise sine bidrag til samfunnet gjennom 12 dager med forskningsfestival. Forskningsdagenes mål er å begeistre med forskning, å vise frem - og skape forståelse for forskning. 

FAKTA

  • 20. september – 1. oktober 2023
  • Festivalen arrangeres i år for 29. gang
  • Årets tema er Energi
  • Nasjonal festival, flere hundre arrangementer på ca. 150 steder i Norge
  • De aller fleste arrangementene er gratis og åpne for alle
  • Forskningsdagene samler rundt 120 000 besøkende
  • Universiteter, høyskoler, forskningsinstitutter, bedrifter, museer og biblioteker står bak arrangementene
  • Festivalen ledes av Forskningsrådet
  • Finn arrangementer på Arrangementer (forskningsdagene.no)

Meldinger ved utskriftstidspunkt 21. november 2024, kl. 13.55 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.